EDUKACIJA ZA PODUZETNIKE POČETNIKE

Poduzetnici znaju da su njihove najveće vrijednosti vrijeme, novac i potrošena energija.

Postoji priča o čovjeku koji je čekajući informacije u jednoj instituciji preminuo. Kada su ga našli još uvijek je držao listić s brojem u ruci..

Otprilike se tako osjeća jedan poduzetnik dok čeka na šalterima, zove različite referentice i gubi sate tražeći relevantne informacije na internetu.  Prema studijama koje su proveli američki znanstvenici na prosjećnu životnu dob od 72 godine čovjek provede 5 godina čekajući u različitim redovima. Dodajte tome sve one sate kada ste guglali odgovor na operativno pitanje vezano za vaše poslovanje i doći ćete do poprilično velikog broja sati, dana i godina.

Iz osobne potrebe i kao odgovor na mnogo upita nastala je edukacija za poduzetnike “21 sitnica koju bih volio da mi je netko rekao kada sam krenuo u biznis” koju je osmislio i vodi Gordan Horbec, ekonomist, vlasnik i voditelj računovodstvenog servisa Opulento te urednik portala Imamnovac.com. Edukacija obuhvaća 21 ključnu temu s kojima se svakodnevno susreću svi poduzetnici, a informacije i cake voditelj je osmišljavao i sakupljao kroz čak pet godina koliko mu je trebalo da ih nauči u detalje.

21 SITNICA KOJU BIH VOLIO DA MI JE NETKO REKAO KADA SAM KRENUO U BIZNIS

Edukacija za poduzetnike koji nemaju vremena za samostalno istraživanje svih operativnih pravila i procedura koje moraju slijediti

ZAŠTO BI ME  ZANIMALA OVA EDUKACIJA?

 • Nedavno ste otvorili svoju tvrtku i našli ste se oči u oči s hrpom papira i različitih institucija o kojima znate vrlo malo. Muče vas pitanja na koje vaše računovodstvo nema odgovora. Zanimaju vas konkretni odgovori, a ne teorija.

 • Bojite se da nešto raditi krivo, a svjesni ste da su kazne ogromne ili ste o nekim stvarima čuli, ali želite provjeriti informacije.

 • Iskusni ste poduzetnik, no još uvijek vam se događa da se nalazite u situacijama na koje nemate jasan odgovor. Želite upoznati i druge poduzetnike i čuti kako se oni nose s problemima u poduzetništvu.

Skupili ste hrabrost, možda čak i dali otkaz na sigurnom radnom mjestu, izdvojili novce za otvaranje tvrtke i počeli ste s poslom. Dok paralelno radite na traženju novih klijenata, marketingu i prodaji, brinete za isplatu vlastite plaće i plaće za zaposlenike od vas se očekuje da znate sve i o računovodstvu, financijama i ljudskim resursima. Sve skupa je preplavljujuće.

Ne možemo vam pomoći s prodajom, ali vam možemo u jedom danu dati skoro sve informacije koje vam trebaju da bi razumjeli što znači imati tvrtku i kako ona funkcionira u stvarnom, operativnom svijetu.

ŠTO KONKRETNO MOGU NAUČITI?

Na jednodnevnom seminaru detaljno prolazimo kroz 21 temu s kojom se poduzetnici svakodnevno susreću:

1. Kako izvući novac iz tvrtke – legalno i jednostavno
2. Troškovi reprezentacije – koga možete počastiti večerom, kome i koliko možete dati poslovni poklon?
3. Zaposlenik=direktor=vlasnik? Kao poduzetnik najvjerojatnije ćete biti u sve tri funkcije. Jako je važno znati prava i obveze svake od njih.
4. Porez na dodanu vrijednost (PDV) – da li ući odmah u sustav PDV-a ili ne, kako to sve funkcionira u praksi i zašto moramo platiti PDV iako nama još nisu platili?
5. Pozajmice tvrtki i obrnuto
6. Kako zaposliti ili otpustiti radnika – većina poslodavca gubi na sudu u sporu s radnicima samo zato jer ne slijede procedure prilikom otpuštanja radnika.
7. Korištenje privatnog automobila u poslovne svrhe i obrnuto – koju sve dokumentaciju morate voditi kako ne biste imali problema u poreznom nadzoru.
8. Obračun plaće, neoporezivi iznosi koje možete isplatiti, povrat poreza, troškovi prijevoza
9. Ugovor o djelu, autorski ugovor – kada se mogu koristiti a kada se nikako ne smiju koristiti?
10. Amortizacija – što je to i zašto je važno razumjeti način na koji se naša dugotrajna imovina amortizira?
11. i 12. Račun dobiti i gubitka i bilanca – financijski izvještaji koje potpisujete i za koje ste odgovorni, kako nastaju, što prikazuju, čemu uopće služe?
13. Kako naplatiti dug – praktični savjeti kako se osigurati od neplaćanja i što konkretno napraviti kada vam ne žele platiti.
14. Avansna plaćanja i naplata – želite da vam plate unaprijed? Može, no onda imate i određenih obveza koje morate ispuniti.
15. Troškovi edukacije zaposlenika – vjerovali ili ne država i dalje daje određene olakšice za obrazovanje zaposlenih. Šteta što ih vrlo malo poduzetnika koristi.
16. Putni nalozi – kada i kako ih napisati da bi bili ispravni. Koje sve troškove pokriva dnevnica.
17. Poslovanje s inozemstvom – razlike u odnosnu na domaće poslovanje, dodatne evidencije koje trebate voditi i razlike između poslovanja s EU i trećim zemljama.
18. Najam poslovnog prostora od fizičke osobe – ukoliko ćete prijaviti sjedište tvrtke u svom privatnom stanu morate jako paziti na ovih nekoliko “sitnica”.
19. Inventura, manjkovi, opraštanje dugova – jednom godišnje morate napraviti popis sve imovine i obveza.
20. Dodatne knjige i evidencije koje biste morali voditi – kazne su velike pa je bolje ne riskirati.
21. Donacije – nakon što zaradite svoj prvi milijun (a i prije) slobodno donirajte dio novaca u dobrotvorne svrhe.

Edukaciju “21 sitnica” do sada je poslušalo preko 500 polaznika i provodi se više od 8 godina. Nastala je nakon godina sabiranja informacija kao prva edukacija za poduzetnike na tržištu.

Gordan mi je otklonio strah od pokretanja firme. Njegov seminar je vrlo strukturiran i razumljiv, dozvoljava interakciju i diskusije, i vrijedi puno puno više nego što košta. Prije seminara nisam znao ništa o predavaču; nisam imao pojma da ima svoju računovodstvenu firmu. Ali je već prije prve pauze bilo jasno da je čovjek od integriteta i da govori iz ogromnog iskustva, pa kad sam povezao dva i dva, tu sam pauzu iskoristio da mu kažem “želim da ti budeš moj računovođa”. Ako vam se po glavi mota ideja o otvaranju svoje firme, i čuli ste/pročitali da ovaj seminar postoji – nemate što razmišljati, ne smijete si dozvoliti da ga preskočite.

Daniel Kašaj

Seminar “21 sitnica za poduzetnika” jedan je od najinteresantnijih seminara koje sam slušala. Predavač je interesantan, jezgrovit, jednostavan, a sve tzv. sitnice su itekako neophodne i važne prilikom pokretanja posla. Ukoliko se niste s ovom temom susreli, preporučam i za buduće i postojeće poduzetnike.

Zdenka Vužić

Da, mogu reći da mi je seminar bio izuzetno koristan. Iako sam u vlastitom biznisu vec 9 godina, dio informacija koje sam tu saznao su mi potpuno nove (a nije da sam bio ispod kamena tih 9 godina, već kod nas nitko ne daje informacije, a država podrazumijeva da poduzetnik poznaje sve zakone i pravila). Drugi dio informacija mi jest poznat, ali sam nažalost to svoje znanje sakupljao kroz praksu godinama (kod nekih stvari se i opekao pa naučio na ružan način) pošto kad sam ja kretao u biznis nisam imao nekog da mi u jednom danu prenese 21 “sitnicu”

Marko Radelić

Što obuhvaća edukacija?

Na intenzivnoj jednodnevnoj edukaciji raspravlja se o sljedećim temama: kako legalno izvući novac iz tvrtke, troškovi reprezentacije, prava radnika i direktora, PDV, pozajmnice tvrtki, automobili u privatne svrhe, obračun plaća i prava na povrat poreza, ugovoro djelu, ugovor o radu, amortizacija, račun dobiti i gubitka, kako naplatiti dug, avansna plaćanja, edukacije zaposlenika, putni nalozi, poslovanje s inozemstvom, evidencije, najam prostora, inventura, donacije itd.

Tko vodi predavanje?

Gordan Horbec, dipl. oec. vlasnik računovodstvenog servis Opulento d.o.o., urednik portal Imamnovac.com i blog.novac.hr, koautor udženika “Poduzetništvo” te voditelj edukacije za poduzenike “21 sitnica”. Kao gost predavač redovito sudjeluje na predavanjima u Plavom uredu te je radionice održao i u Vukovaru pod pokroviteljstvom Razvojne agencije.

 

Iako je završio Ekonomski fakultet, nitko mu nije objasnio kako to u stvarnom svijetu funkcionira s novcem i zašto ga neki imaju a neki ne. Svoja saznanja podijelio je na portalu “Imam novac” s ciljem da obrazuje ljude o novcu na jednostavan i zabavan način.

Opulento je osnovao s ciljem da što je moguće više pomogne ljudima da postanu bogati ili, ako ne bogati, a onda barem financijski slobodni. Na kraju je zaključio da je najbolji način da se to dostigne pokrenuti vlastiti biznis i iako ne može pokretati biznise umjesto drugih ljudi, može ih inspirirati i biti im desna ruka. Tako je rođena ideja o računovodstvenom servisu koji pomaže poduzetnicima. U računovodstvo, financije, poreze i zakone se zaljubio nakon što je shvatio koliko utječu na naš život i kako je stvarnost znatno drugačija nego nam se na prvi pogled čini. Toliko se oduševio brojkama i financijama da sada održava i seminar za poduzetnike: 21 sitnica koju bih volio da mi je netko objasnio kada sam krenuo u biznis.

Edukaciju “21 sitnica” do sada je poslušalo preko 500 polaznika i provodi se više od 8 godina. Nastala je nakon godina sabiranja informacija kao prva edukacija za poduzetnike na tržištu.

Što mogu naučiti?

Fokus je na financijama, porezima, računovodstvu. Seminar je napravljen tako da u jednom danu naučite sve “sitnice” koje će vam olakšati vođenje tvrtke i smanjiti mogućnosti grešaka i potencijalnih kazni.

Nakon edukacije polaznici će steći uvid u praktički sve što bi jedan poduzetnik trebao znati o zakonima i pravilima koji reguliraju njegovo poslovanje u Hrvatskoj. Cilj edukacije je da na jednom mjestu nauči sve bez da istražujete na stotine propisa i zakona. Također, uspvojeno znanje može usporediti sa informacijama

Zanimaju me koje teme se obrađuju

Iz sadržaja izdvajamo:

 1. Kako izvući novac iz tvrtke – legalno i jednostavno
 2. Troškovi reprezentacije – koga možete počastiti večerom, kome i koliko možete dati poslovni poklon?
 3. Zaposlenik=direktor=vlasnik? Kao poduzetnik najvjerojatnije ćete biti u sve tri funkcije. Jako je važno znati prava i obveze svake od njih.
 4. Porez na dodanu vrijednost (PDV) – da li ući odmah u sustav PDV-a ili ne, kako to sve funkcionira u praksi i zašto moramo platiti PDV iako nama još nisu platili?
 5. Pozajmice tvrtki i obrnuto
 6. Kako zaposliti ili otpustiti radnika – većina poslodavca gubi na sudu u sporu s radnicima samo zato jer ne slijede procedure prilikom otpuštanja radnika.
 7. Korištenje privatnog automobila u poslovne svrhe i obrnuto – koju sve dokumentaciju morate voditi kako ne biste imali probelma u poreznom nadzoru.
 8. Obračun plaće, neoporezivi iznosi koje možete isplatiti, povrat poreza, troškovi prijevoza
 9. Ugovor o djelu, autorski ugovor – kada se mogu koristiti a kada se nikako ne smiju koristiti?
 10. Amortizacija – što je to i zašto je važno razumjeti način na koji se naša dugotrajna imovina amortizira?
 11. Račun dobiti i gubitka
 12. Bilanca – financijski izvještaji koje potpisujete i za koje ste odgovorni, kako nastaju, što prikazuju, čemu uopće služe?
 13. Kako naplatiti dug – praktični savjeti kako se osigurati od neplaćanja i što konkretno napraviti kada vam ne žele platiti
 14. Avansna plaćanja i naplata – želite da vam plate unaprijed? Može, no onda imate i određenih obveza koje morate ispuniti.
 15. Troškovi edukacije zaposlenika – vjerovali ili ne država i dalje daje određene olakšice za obrazovanje zaposlenih. Šteta što ih vrlo malo poduzetnika koristi.
 16. Putni nalozi – kada i kako ih napisati da bi bili ispravni. Koje sve troškove pokriva dnevnica.
 17. Poslovanje s inozemstvom – razlike u odnosnu na domaće poslovanje, dodatne evidencije koje trebate voditi i razlike između poslovanja s EU i trećim zemljama.
 18. Najam poslovnog prostora od fizičke osobe – ukoliko ćete prijaviti sjedište tvrtke u svom privatnom stanu morate jako paziti na ovih nekoliko “sitnica”.
 19. Inventura, manjkovi, opraštanje dugova – jednom godišnje morate napraviti popis sve imovine i obveza međutim što ako više n
 20. Dodatne knjige i evidencije koje biste morali voditi – kazne su velike pa je bolje ne riskirati.
 21. Donacije – nakon što zaradite svoj prvi milijun (a i prije) slobodno donirajte dio novaca u dobrotvorne svrhe.

Vrijeme i mjesto?

Edukacija počinje u 9:30 i traje do 18:30. Zbog svoje širine i količine informacija te pitanja polaznika vrijeme edukacije najčešće traje i duže.

Sljedeći termin je: 27. siječnja 2018.

Lokacija: Josipa Galjufa 5, Zagreb (blizu Kvaternikova trga)

Kolika je cijena intenzivne edukacije 21 "sitnica" za poduzetnike?

Cijena edukacije iznosi 1.251,25 kuna.

Svi polaznici će u sklopu edukacije dobiti i pisani priručnik u kojem su sve teme obrađene s detaljnim uputstvima te kavu i ručak po izboru.

 

Ukoliko želite na jednom mjestu, u jednom danu naučiti koja su to pravila kako bi uspješno vodili vlastitu tvrtku, nemate vremena sami istraživati svaku pojedinačnu stvar i želite izbjeći neugodnosti i kazne prijavite se na edukaciju „21 sitnica“.

Napomena:

Zbog velikog broja tema, održavanja kvalitete te kako bi svi polaznici mogli dobiti odgovor na svoja pitanja seminar je ograničen na mali broj polaznika – njih maksimalno 10. U trenutku zatvaranja prijava prednost imaju oni polaznici koji su prvi uplatili kotizaciju edukacije.

Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno se javite na e-mail gordan@opulento.hr