Poduzetnici znaju da su njihove najveće vrijednosti vrijeme, novac i potrošena energija. Kako da ih sačuvaju bez posljedica?

Postoji priča o čovjeku koji je čekajući informacije u jednoj instituciji preminuo. Kada su ga našli još uvijek je držao listić s brojem u ruci..

Otprilike se tako osjeća jedan poduzetnik dok čeka na šalterima, zove različite referentice i gubi sate tražeći relevantne informacije na internetu.  Prema studijama koje su proveli američki znanstvenici na prosjećnu životnu dob od 72 godine čovjek provede 5 godina čekajući u različitim redovima. Dodajte tome sve one sate kada ste guglali odgovor na operativno pitanje vezano za vaše poslovanje i doći ćete do poprilično velikog broja sati, dana i godina.

Iz osobne potrebe i kao odgovor na mnogo upita nastala je edukacija za poduzetnike “21 sitnica koju bih volio da mi je netko rekao kada sam krenuo u biznis” koju je osmislio i vodi Gordan Horbec, ekonomist, vlasnik i voditelj računovodstvenog servisa Opulento te urednik portala Imamnovac.com. Edukacija obuhvaća 21 ključnu temu s kojima se svakodnevno susreću svi poduzetnici, a informacije i cake voditelj je osmišljavao i sakupljao kroz čak pet godina koliko mu je trebalo da ih nauči u detalje.

Gordan mi je otklonio strah od pokretanja firme. Njegov seminar je vrlo strukturiran i razumljiv, dozvoljava interakciju i diskusije, i vrijedi puno puno više nego što košta. Prije seminara nisam znao ništa o predavaču; nisam imao pojma da ima svoju računovodstvenu firmu. Ali je već prije prve pauze bilo jasno da je čovjek od integriteta i da govori iz ogromnog iskustva, pa kad sam povezao dva i dva, tu sam pauzu iskoristio da mu kažem “želim da ti budeš moj računovođa”. Ako vam se po glavi mota ideja o otvaranju svoje firme, i čuli ste/pročitali da ovaj seminar postoji – nemate što razmišljati, ne smijete si dozvoliti da ga preskočite.

Daniel Kašaj, UX First d.o.o.

 

Seminar 21 “sitnica” je “obavezna lektira” za svakog poduzetnika! Seminar nudi upravo ono što i reklamira: olakšava vođenje tvrtke i smanjuje mogućnost grešaka i potencijalnih kazni. Voditelj seminara je iskusan poduzetnik, ekonomist i izvrstan predavač fokusiran na rezultat. Daje mnogo primjera iz prakse i životnih crtica iz vođenja tvrtke. Sve teme popraćene su u skripti koja se dobije na početku Seminara. Skripta je pogodna za uzimanje vlastitih bilježaka. To je samo jedan od detalja koji pokazuju koliko je Seminar pažljivo osmišljen i optimiziran do najsitinijih detalja. Odvija se u vrlo ugodnoj i stimulativnoj učionici jedne škole za strane jezike. Voljela bih da sam za ovaj Seminar čula mnogo, mnogo ranije. Tvrtku sam osnovala 2009. godine i od tada mi nije bilo jasno zašto je toliko teško doći do informacija koje sve propise moramo kao poduzetnici zadovoljiti. Knjigovođa, porezna, razne inspekcije samo daju informacije iz svog djelokruga rada pa je jako teško dobiti cjelovitu i konzistentnu informaciju o ispravnom vođenju tvrtke. Osim svega toga, za mene je Seminar imao i motivacijsku komponentu. Toplo ga preporučujem svakom poduzetniku.

Silvia Kolarić, Web Encore d.o.o.

 

Da, mogu reći da mi je seminar bio izuzetno koristan. Iako sam u vlastitom biznisu vec 9 godina, dio informacija koje sam tu saznao su mi potpuno nove (a nije da sam bio ispod kamena tih 9 godina, već kod nas nitko ne daje informacije, a država podrazumijeva da poduzetnik poznaje sve zakone i pravila). Drugi dio informacija mi jest poznat, ali sam nažalost to svoje znanje sakupljao kroz praksu godinama (kod nekih stvari se i opekao pa naučio na ružan način) pošto kad sam ja kretao u biznis nisam imao nekog da mi u jednom danu prenese 21 “sitnicu”.

Marko Radelić

Što obuhvaća edukacija?

Na intenzivnoj jednodnevnoj edukaciji raspravlja se o sljedećim temama: kako legalno izvući novac iz tvrtke, troškovi reprezentacije, prava radnika i direktora, PDV, pozajmnice tvrtki, automobili u privatne svrhe, obračun plaća i prava na povrat poreza, ugovoro djelu, ugovor o radu, amortizacija, račun dobiti i gubitka, kako naplatiti dug, avansna plaćanja, edukacije zaposlenika, putni nalozi, poslovanje s inozemstvom, evidencije, najam prostora, inventura, donacije itd.

Tko vodi predavanje?

Gordan Horbec, dipl. oec. vlasnik računovodstvenog servis Opulento d.o.o., urednik portal Imamnovac.com i blog.novac.hr, koautor udženika “Poduzetništvo” te voditelj edukacije za poduzenike “21 sitnica”. Kao gost predavač redovito sudjeluje na predavanjima u Plavom uredu te je radionice održao i u Vukovaru pod pokroviteljstvom Razvojne agencije.

 

Iako je završio Ekonomski fakultet, nitko mu nije objasnio kako to u stvarnom svijetu funkcionira s novcem i zašto ga neki imaju a neki ne. Svoja saznanja podijelio je na portalu “Imam novac” s ciljem da obrazuje ljude o novcu na jednostavan i zabavan način.

Opulento je osnovao s ciljem da što je moguće više pomogne ljudima da postanu bogati ili, ako ne bogati, a onda barem financijski slobodni. Na kraju je zaključio da je najbolji način da se to dostigne pokrenuti vlastiti biznis i iako ne može pokretati biznise umjesto drugih ljudi, može ih inspirirati i biti im desna ruka. Tako je rođena ideja o računovodstvenom servisu koji pomaže poduzetnicima. U računovodstvo, financije, poreze i zakone se zaljubio nakon što je shvatio koliko utječu na naš život i kako je stvarnost znatno drugačija nego nam se na prvi pogled čini. Toliko se oduševio brojkama i financijama da sada održava i seminar za poduzetnike: 21 sitnica koju bih volio da mi je netko objasnio kada sam krenuo u biznis.

Edukaciju “21 sitnica” do sada je poslušalo preko 800 polaznika i provodi se od 2009. godine. Nastala je nakon godina sabiranja informacija kao prva edukacija za poduzetnike na tržištu.

Što mogu naučiti?

Fokus je na financijama, porezima, računovodstvu. Seminar je napravljen tako da u jednom danu naučite sve “sitnice” koje će vam olakšati vođenje tvrtke i smanjiti mogućnosti grešaka i potencijalnih kazni.

Nakon edukacije polaznici će steći uvid u praktički sve što bi jedan poduzetnik trebao znati o zakonima i pravilima koji reguliraju njegovo poslovanje u Hrvatskoj. Cilj edukacije je da na jednom mjestu nauči sve bez da istražujete na stotine propisa i zakona. Također, uspvojeno znanje može usporediti sa informacijama

Zanimaju me koje teme se obrađuju

Iz sadržaja izdvajamo:

 1. Kako izvući novac iz tvrtke – legalno i jednostavno
 2. Troškovi reprezentacije – koga možete počastiti večerom, kome i koliko možete dati poslovni poklon?
 3. Zaposlenik=direktor=vlasnik? Kao poduzetnik najvjerojatnije ćete biti u sve tri funkcije. Jako je važno znati prava i obveze svake od njih.
 4. Porez na dodanu vrijednost (PDV) – da li ući odmah u sustav PDV-a ili ne, kako to sve funkcionira u praksi i zašto moramo platiti PDV iako nama još nisu platili?
 5. Pozajmice tvrtki i obrnuto
 6. Kako zaposliti ili otpustiti radnika – većina poslodavca gubi na sudu u sporu s radnicima samo zato jer ne slijede procedure prilikom otpuštanja radnika.
 7. Korištenje privatnog automobila u poslovne svrhe i obrnuto – koju sve dokumentaciju morate voditi kako ne biste imali probelma u poreznom nadzoru.
 8. Obračun plaće, neoporezivi iznosi koje možete isplatiti, povrat poreza, troškovi prijevoza
 9. Ugovor o djelu, autorski ugovor – kada se mogu koristiti a kada se nikako ne smiju koristiti?
 10. Amortizacija – što je to i zašto je važno razumjeti način na koji se naša dugotrajna imovina amortizira?
 11. Račun dobiti i gubitka
 12. Bilanca – financijski izvještaji koje potpisujete i za koje ste odgovorni, kako nastaju, što prikazuju, čemu uopće služe?
 13. Kako naplatiti dug – praktični savjeti kako se osigurati od neplaćanja i što konkretno napraviti kada vam ne žele platiti
 14. Avansna plaćanja i naplata – želite da vam plate unaprijed? Može, no onda imate i određenih obveza koje morate ispuniti.
 15. Troškovi edukacije zaposlenika – vjerovali ili ne država i dalje daje određene olakšice za obrazovanje zaposlenih. Šteta što ih vrlo malo poduzetnika koristi.
 16. Putni nalozi – kada i kako ih napisati da bi bili ispravni. Koje sve troškove pokriva dnevnica.
 17. Poslovanje s inozemstvom – razlike u odnosnu na domaće poslovanje, dodatne evidencije koje trebate voditi i razlike između poslovanja s EU i trećim zemljama.
 18. Najam poslovnog prostora od fizičke osobe – ukoliko ćete prijaviti sjedište tvrtke u svom privatnom stanu morate jako paziti na ovih nekoliko “sitnica”.
 19. Inventura, manjkovi, opraštanje dugova – jednom godišnje morate napraviti popis sve imovine i obveza međutim što ako više n
 20. Dodatne knjige i evidencije koje biste morali voditi – kazne su velike pa je bolje ne riskirati.
 21. Donacije – nakon što zaradite svoj prvi milijun (a i prije) slobodno donirajte dio novaca u dobrotvorne svrhe.

Edukacija počinje u 9:30 i traje do 18:30. Zbog svoje širine i količine informacija te pitanja polaznika vrijeme edukacije najčešće traje i duže.

Termin:

PRIJAVI SE NA SEMINAR 8.6.2024. ZAGREB

Cijena edukacije iznosi 290 eura +PDV.

Svi polaznici će u sklopu edukacije dobiti i pisani priručnik u kojem su sve teme obrađene s detaljnim uputstvima te kavu i ručak po izboru.

 

Ukoliko želite na jednom mjestu, u jednom danu naučiti koja su to pravila kako bi uspješno vodili vlastitu tvrtku, nemate vremena sami istraživati svaku pojedinačnu stvar i želite izbjeći neugodnosti i kazne prijavite se na edukaciju „21 sitnica“.

Napomena:

Zbog velikog broja tema, održavanja kvalitete te kako bi svi polaznici mogli dobiti odgovor na svoja pitanja seminar je ograničen na mali broj polaznika. U trenutku zatvaranja prijava prednost imaju oni polaznici koji su prvi uplatili kotizaciju edukacije.

Ako se dvije osobe skupa prijave drugoj se odobrava 20% popusta (neovisno jesu li iz iste tvrtke ili ne).