BOJITE SE INSPEKCIJA?

Nažalost previše je urbanih legendi (iako ima i istinitih) kako inspekcija uvijek nešto nađe, kako im je cilj opaliti što veću kaznu, kako će vas rasturiti itd. itd.

Što napraviti, kako se zaštiti?

Par činjenica koje trebate znati o samom tijeku nadzora: dakle gotovo uvijek dolaze s razlogom U pravilu vas netko prijavi ili napravite neku glupost koja im postane sumnjiva. Posebno u Zagrebu imaju previše posla da bi samo tako nasumično provjeravali male tvrtke.

Drugim riječima ako ste mala tvrtka i sve radite po zakonu šanse da vam dođe porezni nadzor su izuzetno male. Kada i dođu kod vas u tvrtku oni se predstave i kažu vam što će provjeravati a mogu odmah započeti s nadzorom no najčešće vam daju nekoliko dana da pripremite papire koji su ionako kod knjigovođe, a ne kod vas. Nije da vam stave lisice na ruke i sve zapljene.

Vi možete odbiti sudjelovati u postupku ili im ne dostaviti sve što traže no time ćete samo zaraditi dodatne kazne i platit ćete više, savjet je da sudjelujete u postupku. Imaju vas pravo tražiti sve što je vezano uz vaše poslovanje (ugovori s klijentima, mailovi, dopisi itd. itd. )

Kod malih tvrtki provjeravaju SVE. Upravo zato što su male oni stignu za par dana detaljno pregledati SVE vaše račune iz cijele godine, sve izvode, ugovore, što god imate. Najbolja zaštita je prevencija. Nabavite dobrog računovođu i slušajte ga!

Najčešće greške

Problem koji ja vidim u praksi je što se poduzetnici raspituju kod drugih poduzetnika i onda se greške prenose kao virus. Ma ja sam čuo da se to može, svi moji frendovi isto tako rade to je sigurno ok.

Lažni putni nalozi – vide ih iz aviona, vjerujte mi. Vi morate dokazati zašto ste npr. letjeli u Dubrovnik na račun tvrtke i što ste tamo radili, a tamo nemate niti jednog poslovnog partnera (kupca ili dobavljača).

Uzimanje love iz tvrtke putem pozajmica koja se nikad ne vraćaju – mogu to proglasiti prividnim pravnim poslom.

Nezaračunavanje PDV-a na usluge nabavljene iz inozemstva – recimo kada platite oglašavanje na Facebook-u ili Googlu.

Neizdavanje računa – na ovo su posebno osjetljivi! Ako ustanove da ste obavili uslugu ili isporučili neku robu a niste izdali račun… uh! Kazna je sigurna!

Poklanjanje skupih poklona ili plaćanje smještaja u hotelima poslovnim partnerima – smatrat će im se to drugim dohotkom i na to ćete morati još platiti poreze i doprinose.

Amortizacija imovine koja se ne koristi – recimo kupili ste poslovni prostor na firmu ali ga ne koristite – ne možete ga amortizirati.

Kupnja stvari na firmu koje nisu u poslovne svrhe – ovo sam ja ubacio jer sam vidio da si neki kupuju televizor na firmu.

Kao u firmi „morate“ imati TV? Ma dajte molim vas… Ima izuzetaka gdje televizor ima smisla (stoji u dvorani za sastanke i služi za prezentacije), no najčešće to kupuju oni poduzetnici koji rade od kuće.

Urbane legende

Ako tražite povrat PDV-a ili povrat veći od xxxxx kn sigurno vam šalju nadzor i opale kaznu koja je tu negdje samo da vam manje ili ništa novca ne vrate – nije istina.

Uvijek moraju nešto pronaći i opaliti bar neku kaznu – nije istina, inspektorica je baš naglasila da joj je drago kada dođe kod nekog i sve je ok. I ja sam imao iskustva s njima i uvijek je sve bilo u redu nikakvu kaznu nisam platio i imam samo riječi pohvale za djelatnike porezne uprave.

Zaključak:

Vremena se mijenjaju i mislim da polako dolazi vrijeme da shvatimo da je porezna uprava prijatelj poduzetnika a ne neprijatelj (i oni to trebaju shvatiti). Ne trebamo ih se bojati. Njihov posao je da kazne i maknu s tržišta sve one muljatore koji su nam nelojalna konkurencija. Ako radimo sve po zakonu možemo mirno spavati.

Autor: Gordan Horbec

Ukoliko vas zanimaju ovakve i slične teme iz svijeta poduzetništva, ujedno ste poduzetnik ili tek planirate otvoriti svoju firmu provjerite koje teme obrađujemo na jednodnevnoj edukaciji 21 “sitnica” koju bi volio da sam znao kada sam krenuo u biznis.