Ok, imate ideju, imate viziju i osnovali ste tvrtku. U poreznoj su vas tražili ugovor o računovodstvu pa ste našli nekog da vam vodi knjige, ali vam nije jasno zašto vi to trebate imati i što točno ta osoba radi. Pitate se koju korist imate od svog računovodstvenog servisa i može li se taj trošak svesti na minimum.

Kao što matematičari kažu, ajmo krenuti od definicije. Dakle računovodstvo se bavi bilježenjem prošlih događaja u skladu sa zakonima. Sve što računovodstvo zabilježi tijekom godine predaje se po sili zakona poreznoj upravi i Fini i predstavlja rezultat poslovanja.
Otprilike to bi značilo da ono što nije proknjiženo u računovodstvu kao da se nije ni dogodilo. Možete izdavati račune u raznim iznosima, ali vaši će prihodi biti jednaki nuli ako niste te račune dostavili računovodstvu ili ako ne dostavite ulazne račune, vaša će obveza za PDV biti veća. Upravo iz tog razloga će vas vaš računovođa zvati i gnjaviti oko dostave dokumentacije.

Poduzetniku treba biti u interesu da njegov rezultat bude točno iskazan kako bi mogao donositi najbolje odluke za svoju tvrtku te kako bi zadovoljio zakonske odredbe.

Bilježenjem događaja koji su nastali, vaše računovodstvo vam može dati bilo koju informaciju koja vam je potrebna. Npr. kome niste platili, tko vama nije platio, koliko si novaca možete isplatiti, kolika vam je trenutna dobit, koliki su vam pojedini prihodi/troškovi i slično.

Od svog računovodstva uvijek možete dobiti i savjet prilikom donošenja odluka. Nema potrebe da učite sve zakone i propise, osnovali ste firmu kako biste se bavili onim što znate, a ono što ne znate morate prepustiti nekome drugome. Vaš rezultat će ovisiti prvenstveno o vama te vašoj sposobnosti i ažurnosti. Sposobnost donosi rezultat, a ažurnost pokazuje rezultat. I tu dolazimo do druge osobe važne za vaš posao, a to je osoba koju ste odabrali da vodi vaše poslovanje. Vaš računovođa vam može poboljšati rezultat ili vas na vrijeme upozoriti na probleme koji bi se mogli pojaviti, a isto tako zbog njega možete dobiti kaznu ako ne radi ispravno. Zar vam se ne čini važnim odabrati računovodstvo koje posjeduje znanje, koje će moći odvojiti vremena za vas i kojemu vjerujete?

Nemojte smatrati računovodstvo nužnim zlom na koje vas tjera zakon već ga smatrajte podrškom svog poslovanja. Upravo je zbog toga vrlo važno kontinuirano komunicirati s računovođom i obavijestiti ga o svim događajima unutar poduzeća. Nemate što izgubiti, jedino možete dobiti vrijedan savjet!

 

Kako odabrati dobrog računovođu? Pročitajte ovdje.