Sveti Gral za početak biznisa ili još jedna državna podvala?

Za početak mi se čini predobro da bi bilo istinito! Ali krenimo redom.

Što je to paušalni obrt? Ista stvar kao i „običan“ obrt samo NE vodite poslovne knjige i ne plaćate porez na dohodak na temelju poslovnog rezultata poslovanja već se porez utvrđuje u paušalnom iznosu (od oka što bi rekli ).
Što znači paušalno se utvrđuje? To znači sljedeće: vi njima prilikom otvaranja obrta kažete ja želim otvoriti paušali obrt i mislim da će moji prihodi biti cca 100.000 kn, a oni kažu ok, smiješ imati prihode do 100.000 kn i plati godišnji porez od 2000 kn i to je to. Da, dobro ste pročitali vi na prihode od 100.000 kn platite samo 2.000 kn poreza godišnje (+ prirez ako ima u mjestu gdje živite).
A što je sa troškovima, rashodima? Troškova nemate Budući da ne vodite poslovne knjige ne možete si priznati nikakve „troškove“ poput najma, režija, telefona, računala i sl… Nemate nikakve troškove. Zakonodavac je predvidio da su vam troškovi cca 85% prihoda i vi u stvari plaćate porez samo na tih 15% razlike. Zato i plaćate tako mali porez.
Za sada sve zvuči prilično obećavajuće, pogotovo ako se bavite uslugama i nemate neke velike troškove praktički sav prihod ide vama u džep i platite smiješno mali iznos poreza.

OBAVEZNI DOPRINOSI

No, da ne bi sve bilo savršeno imamo i obavezne doprinose za platiti. Vi kao paušalni obrt također ćete također morati plaćati doprinose za mirovinsko (štedite za mirovinu) i zdravstveno osiguranje (da imate „besplatno zdravstvo“) . Srećom iznos je „prihvatljiv“ – oko soma kuna mjesečno točnije 1.151,57 kn. To ispada godišnje 13.818,84 kn doprinosa koje naravno morate platiti bez obzira radili i zaradili ili ne. No čak i kad uzmemo te doprinose i onih 2.000,00 kn poreza još uvijek je to smiješno malo u odnosu na troškove običnog obrta.
Ukoliko smo stalno zaposleni negdje drugdje i uz rad otvorimo još i paušalni obrt onda plaćate obavezne doprinose od samo 6.037,50 kn godišnje! Uvijek preporučam otvoriti svoj biznis i zadržati postojeće radno mjesto koliko god možete odnosno dok se biznis ne uhoda.

U čemu je trik? Koja su ograničenja? Ima li ih uopće?

Drago mi je da ste pitali. Zaista postoje neka ograničenja:

1. Ne smijete imati prihode veće od 230.000 kn godišnje (od 1. siječnja 2018. to će biti 300 tisuća kn)

2. Ne smijete biti u sustavu PDV-a

3. Ne smijete obavljati poslove koji spadaju po samostalnu djelatnost, nema ih puno pa ću ih sve navesti i to je po meni jedna od najvećih prepreka:

  • a. samostalna djelatnost zdravstvenih djelatnika, veterinara, odvjetnika, javnih bilježnika, revizora, inženjera, arhitekata, poreznih savjetnika, stečajnih upravitelja, tumača, prevoditelja, turističkih djelatnika i druge slične djelatnosti
  • b. samostalna djelatnost znanstvenika, književnika, izumitelja i druge slične djelatnosti
  • c. samostalna predavačka djelatnost, odgojna djelatnost i druge slične djelatnosti i/ili
  • d. samostalna djelatnost novinara, umjetnika i športaša.

I to je otprilike to. Sve ostale djelatnosti koje smijete obavljati kao obrtnik smijete obavljati i kao paušalni obrtnik pa čak i usluge trgovine i ugostiteljstva!
Usporedba s j.d.o.o.
Nakon što ste se zapalili za samostalni obrt i otrčali otvoriti jedan samo da napravimo usporedbu s jednostavnim d.o.o. oko kojeg se ljudi koji nemaju novaca najčešće dvoume.

Paušalni obrt j.d.o.o.
Troškovi osnivanja Kiki-riki oko 270 kn Cca 1.000 kn
Troškovi doprinosa 1.151,57 kn/mj 1.934,81 kn/mj (davanja za direktora na min. plaći od 5.030,35 kn bruto)
Troškovi doprinosa – ako radimo negdje drugdje 6.037,50 kn godišnje 0,00 kn
Troškovi računovodstva 0,00 kn 800-1.000,00 kn/mj
Porez Paušalni iznos poreza na dohodak od 1.530,00 do 4.140,00 kn godišnje (za 230 tis kn) Porez na dobit od 12 ili 18% + porez na dividendu od 12% + prirez.
Cca 25% godišnje na prihode do 3 mln kn. 30% za prihode veće od 3 mln kn
Ograničenje u prihodima 230.000 kn (300 tis kn od 1.1.2018.) Nema
Isplata love Može s bankomata bez ograničenja Isplaćuje se dobit (ako je ima) i istovremeno se plaća porez na dividendu i prirez te predaje JOPPD obrazac. Ne može u gotovini.
Osobna odgovornost* NEOGRANIČENA!! OGRANIČENA

*Šećer na kraju, kao paušalni obrt vi odgovarate za bilo kakve dugove tog obrta neograničeno. Naime, obrt = vi. Ukoliko slučajno nećete imati love plaćati tih 1000 kn mjesečno doprinosa porezna uprava vas može zablokirati i onda gdje god da se legalno zaposlite u RH 1/3 plaće ide za vraćanje dugova. To je ujedno i glavni razlog zašto ne volim obrt, možete teoretski ostati bez sve svoje imovine (kuća, auto, stan, bazen,..).

PAPIROLOGIJA

Iako ne trebate imati računovodstvo ipak trebate ispuniti par papira. Jedan se zove knjiga prometa (obrazac KPR) u koju samo upisujete sve vaše izlazne račune i način plaćanja. Ako želite naplaćivati račune u gotovini morate ih fiskalizirati (certifikat od FINE i sl.). Druga knjiga je obrazac PO-SD odnosno godišnji izvještaj o paušalnom dohotku i uplaćenom porezu koji se predaje poreznoj upravi do 15.1. za prethodnu godinu. Oba obrasca su vrlo jednostavna.

ZAKLJUČAK: može biti odlična stvar za početak pogotovo ako nemate neki stalan posao. Najveću opasnost vidim u neograničenoj odgovornosti no gledano isključivo financijski i ako se bavite pružanjem usluga te nemate puno troškova paušalni obrt je zaista super stvar.

Autor: Gordan Horbec