Promjene od 1.9.2019.

Odlične vijesti za poslodavce i zaposlenike.

 

Konačno poslodavci mogu plaćati gablece vlastitim zaposlenicima!

 

Izmjenama pravilnika o porezu na dohodak omogućeno je da poslodavci mogu vlastitim radnicima  NEOPOREZIVO (bez plaćanja poreza i doprinosa) isplatiti:

  • Do 2.500 kn godišnje po radniku za turističke i ugostiteljske usluge namijenjene odmoru radnika prema propisima ministarstva nadležnog za turizam – čekamo da vidimo ne što će se i kada točno moći potrošiti ta lova.
  • Do 5.000 kn godišnje (po radniku) za troškove prehrane u paušalnom iznosu – ne trebaju računi za kupljene obroke već novac isplatimo direktno na račun radnika da si on sam kupi.
  • Do 12.000 kn godišnje po radniku za troškove prehrane pod uvjetom da su računi plaćeni bezgotovinskim putem i da glase na tvrtku. Troškovi prehrane iz kojih je vidljivo da se radi o kontinuiranoj usluzi za radnike tijekom radnih dana. Troškovi prehrane mogu se na temelju vjerodostojne dokumentacije ostvarivati ili kroz uslugu u ugostiteljskim objektima ili kupnjom u trgovinama. U ovom slučaju poslodavac redovito kupuje gablec zaposlenicima i to plaća bezgotovinski preko firme (ne može u gotovini iz blagajne i ne može dati lovu radniku)
  • Troškovi smještaja radnika nastali za vrijeme radnog odnosa kod poslodavca – do visine stvarnih izdataka. U prijevodu: firma može radniku plaćati najam stana!!! J
  • Troškovi vrtića (redovne skrbi djece radnika) temeljem vjerodostojne dokumentacije ustanova predškolskog odgoja. Znači za djecu predškolske dobi poslodavac može radniku plaćati troškove vrtića do visine stvarnih izdataka.
  • Dnevnice za Hrvatsku su povećane sa dosadašnjih do 170 kn na do 200 kn neoporezivog iznosa.

Sve navedeno stupa na snagu 1.9.2019.

Moram pohvaliti ovaj potez Ministarstva financija i ministra Marića jer sada stvarno možemo nagraditi vlastite radnike i zadržati kvalitetne ljude. Iskreno, najviše će vjerojatno profitirati kolege iz IT sektora koji već godinama urgiraju da se donese ovakav zakon i siguran sam da je njihov doprinos u donošenju ovih izmjena vrlo značajan! Pohvale svima na super odrađenom poslu i što smo korak bliže razvijenom svijetu 21. stoljeća gdje su takve stvari već odavno uobičajene ?

Posebna poruka „onim“ poslodavcima koji u ovome vide još jednu priliku da zloupotrijebe zakone i uzmu sebi lovu umjesto da ju isplate radnicima: želim vam brzu propast i to na način da vam svi radnici daju otkaz i zaposle se kod poštenih poslodavaca. ?